Enjoy life

Soorten beugels

Buitenbeugel

De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat deze beugel uit 2 metalen bogen, één in de mond en één buiten de mond. De uiteinden van de binnenboog moeten in kleine buisjes worden geschoven, die aan ringetjes om de kiezen of aan de vaste beugel in de mond vastzitten. Aan de uiteinden van de buitenboog kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. De patiënt kan de beugel zelf in de mond zetten en uit de mond halen. Deze beugel wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak te remmen, terwijl de onderkaak normaal kan doorgroeien. Wanneer deze effecten worden opgeteld, komt het er op neer dat de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak meer naar voren komt te staan. De buitenbeugel wordt niet gedragen tijdens eten & drinken, poetsen van tanden & beugel, sporten. Een buitenbeugel wordt vaak met een activator of vaste beugel gecombineerd.

Opbouw buitenbeugel

Wat doet de buitenbeugel?

Verschillende typen

Vastzetten van de bandjes

 

Activator

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. De activator wordt gebruikt om de relatie tussen de boven- en onderkaak te verbeteren (onderkaak neer voren), zodat de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan. Dit verbetert het kauwen en sluiten van de mond. De vooruitgang die tussen twee controles geboekt moet worden is 1 mm. De activator wordt niet gedragen tijden eten & drinken, poetsen van tanden & beugel, sporten. Door deze beugel kan gedurende de eerste dagen spierpijn in de kaak optreden. Dat is een goed teken, het betekent dat de beugel zijn werk doet. Een activator wordt vaak gebruikt voorafgaand aan behandeling met een vaste beugel.

Wat is een activator?

Waarom een activator?

Wat kan je verwachten?

Hoeveel uren dragen?

Onderhoud

 

Herbst beugel

De Herbst beugel wordt gebruikt om de relatie tussen de boven- en onderkaak te verbeteren (onderkaak naar voren), zodat de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan. Dit verbetert het kauwen en sluiten van de mond. De Herbst beugel wordt dag en nacht gedragen.

 

Uitneembare plaatapparatuur

Deze uitneembare plaatapparatuur wordt ook vaak plaatje genoemd. Deze beugel wordt gebruikt om kleine correcties aan tanden en kiezen uit te voeren, maar ook om tanden en kiezen in de juiste stand te houden. De beugel bestaat uit een plaat van kunsthars. Aan het kunsthars zijn metaaldraden (klammers) om het plaatje houvast in de mond te geven en veerkrachtige draden (veren) die tanden en kiezen kunnen verplaatsen, bevestigd. De uitneembare plaatapparatuur wordt niet gedragen tijdens poetsen van tanden & beugel.

Het plaat apparaat

Gebruik

Onderhoud

 

Expansie apparatuur

Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak breder te maken. Bij expansie apparatuur worden ringetjes gebruikt om de beugel aan de kiezen te bevestigen. Bij deze beugel hoort een speciaal schroevendraaiertje waarmee elke dag een bepaald aantal draaien geschroefd dient te worden, zoals door de orthodontist wordt aangegeven. Er zal snel een spleetje tussen de boventanden zichtbaar worden. De expansie apparatuur wordt dag en nacht gedragen. Deze beugel wordt vaak in combinatie met een vaste beugel gebruikt.

 

Vastzittende apparatuur

Deze beugel is waarschijnlijk de meest bekende beugel. Vastzittende apparatuur wordt gebruikt om correcties aan tanden en kiezen uit te voeren. Deze beugel bestaat uit plaatjes, banden en draadbogen. De plaatjes (brackets) zijn slotjes en worden met speciale lijm op de tanden geplakt, zodat geen schade wordt aangericht aan het tandglazuur. Om de kiezen worden meestal banden geplaatst waarop kleine metalen buisjes zitten. Aan de plaatjes worden met behulp van elastiekjes draadbogen bevestigd, waardoor de tanden en kiezen verplaatst worden. De vaste apparatuur wordt dag en nacht gedragen.

Waarom een vaste beugel?

De opbouw

Het plaatsen

 

Linguale apparatuur

De linguale apparatuur wordt aan de binnenzijde van de tanden bevestigd, dat betekent dat de beugel normaal gesproken niet zichtbaar is van de buitenkant. De beugel bestaat uit plaatjes en draadbogen. De plaatjes (brackets) zijn slotjes en worden met speciale lijm op de tanden geplakt, zodat geen schade wordt aangericht aan het tandglazuur. Aan de plaatjes worden met behulp van elastiekjes draadbogen bevestigd, waardoor de tanden en kiezen verplaatst worden. De linguale apparatuur wordt dag en nacht gedragen.

 

Invisalign®

De Invisalign® beugel is een onzichtbare beugel die uitkomst biedt voor volwassenen. De Invisalign®-methode is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het Invisalign® lab in de VS draagt ook zorg voor uw aligner (bitjes). Wanneer wij de afdrukken opsturen die van uw tanden zijn gemaakt, begint het lab met behulp van speciale computersoftware met het ontwikkelen van een computermodel. Dit computermodel ontwikkelt een behandeling die de stand van uw gebit per 2 weken bijhoudt. De stand van uw tanden kunt u op een animatiefilm bekijken. Wanneer u het resultaat goedkeurt, zal het lab de aligners produceren. Dat betekent dat alle aligners klaar zijn aan het begin van de behandeling en u eens in de 6 weken bij ons langs moet komen om te wisselen van beugel. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Invisalign®.

 

Retentiebeugels

De officiële naam voor retentiebeugels is retainers. Na de actieve behandelfase volgt altijd de retentiefase. Hierbij worden tanden en kiezen in de bereikte stand vastgehouden aangezien ze anders de neiging hebben weer naar de oude stand terug te keren. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels, namelijk uitneembare en vaste retentiebeugels. Aan het einde van de actieve behandelfase zal bepaald worden welke retentiebeugel het beste is.

Relapse and retentie

Relapse open beet

Retentie los

Retentie vast

 

Keuze van de soort beugel

Tijdens een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar te gebruiken. Een keuze is daarbij meestal niet mogelijk: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden. Net zoals het niet mogelijk is met een auto te vliegen en een vliegtuig niet geschikt is om mee de weg op te gaan: je reisdoel bepaalt welk vervoermiddel het meest geschikt is.