Enjoy life

Gebitsbeschermers

Bij een aantal sporten (hockey, ijshockey, waterpolo, boksen, kickboksen en andere vechtsporten) bestaat het risico op een ongeval met de tanden. Dit kan resulteren in het afbreken, verplaatsen, losraken of zelfs het uitvallen van één of meerdere tanden. Doorgaans kunnen de tanden gered worden in een lange en kostbare behandeling, maar dit is niet altijd het geval. Een gebitsbeschermer kan veel problemen voorkomen.

Een gebitsbeschermer is een bitje gemaakt van harde en zachte kunststof en is enkele millimeters dik. Deze wordt over de tanden in de bovenkaak geschoven. Doordat de voortanden niet in direct contact staan met het bitje, vangt de gebitsbeschermer de klap op en verdeelt de kracht van de klap over de kiezen van de bovenkaak. Toch kan het soms gebeuren dat, ondanks het dragen van een gebitsbeschermer, een tand uitvalt. Gelukkig wordt deze dan opgevangen door de gebitsbeschermer, waardoor de kans dat de tand gered kan worden groter is. Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers, namelijk: kant-en-klare gebitsbeschermers, voorgevormde gebitsbeschermers en op maat gemaakte gebitsbeschermers.

Het nadeel van kant-en-klare gebitsbeschermers is dat deze niet zijn aangepast aan het gebit, waardoor ze niet optimaal zitten en dus geen optimale bescherming kunnen bieden.

Het nadeel van voorgevormde gebitsbeschermers is dat de voortanden direct in contact staan met het bitje, waardoor de kracht van de klap niet optimaal verdeeld wordt en dus ook deze geen optimale bescherming kunnen bieden.

Een op maat gemaakte gebitsbeschermer kan wel de optimale bescherming bieden en kan door onze praktijk worden gemaakt. Als eerste zal er een afdruk van het gebit worden gemaakt. Vervolgens wordt deze afdruk opgestuurd naar een lab waar, met behulp van deze afdruk, een kopie van het gebit wordt gemaakt. Op deze kopie wordt dan de gebitsbeschermer gemaakt die precies past. Het is mogelijk om de kleur(en) voor de gebitsbeschermer te kiezen. Natuurlijk kan de gebitsbeschermer ook kleurloos gemaakt worden. De kosten voor een op maat gemaakte gebitsbeschermer kosten ongeveer €60. Vaak worden de kosten van een gebitsbeschermer (gedeeltelijk) vergoed door aanvullende tandartsverzekeringen.

Aangezien de stand van tanden en kiezen tijdens orthodontische behandeling constant verandert, is het maken van een gebtisbeschermer die precies past een lastige opgave. Het is mogelijk om een speciale voorgevormde gebitsbeschermer te laten maken die door de orthodontist steeds kan worden aangepast aan de veranderde situatie van het gebit. Deze gebitsbeschermer wordt over de tanden in boven- én onderkaak geschoven en is kleurloos. Een zulke gebitsbeschermer wordt veel gedragen bij hockey en contactsporten zoals judo.