Enjoy life

Kinderen

Buitenbeugel

De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat deze beugel uit 2 metalen bogen, één in de mond en één buiten de mond. De uiteinden van de binnenboog moeten in kleine buisjes worden geschoven, die aan ringetjes om de kiezen of aan de vaste beugel in de mond vastzitten. Aan de uiteinden van de buitenboog kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. De patiënt kan de beugel zelf in de mond zetten en uit de mond halen. Deze beugel wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak te remmen, terwijl de onderkaak normaal kan doorgroeien. Wanneer deze effecten worden opgeteld, komt het er op neer dat de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak meer naar voren komt te staan. De buitenbeugel wordt niet gedragen tijdens eten & drinken, poetsen van tanden & beugel, sporten. Een buitenbeugel wordt vaak met een activator of vaste beugel gecombineerd.

 

Activator

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. De activator wordt gebruikt om de relatie tussen de boven- en onderkaak te verbeteren (onderkaak neer voren), zodat de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan. Dit verbetert het kauwen en sluiten van de mond. De vooruitgang die tussen twee controles geboekt moet worden is 1 mm. De activator wordt niet gedragen tijden eten & drinken, poetsen van tanden & beugel, sporten. Door deze beugel kan gedurende de eerste dagen spierpijn in de kaak optreden. Dat is een goed teken, het betekent dat de beugel zijn werk doet. Een activator wordt vaak gebruikt voorafgaand aan behandeling met een vaste beugel.

 

Uitneembare plaatapparatuur

Deze uitneembare plaatapparatuur wordt ook vaak plaatje genoemd. Deze beugel wordt gebruikt om kleine correcties aan tanden en kiezen uit te voeren, maar ook om tanden en kiezen in de juiste stand te houden. De beugel bestaat uit een plaat van kunsthars. Aan het kunsthars zijn metaaldraden (klammers) om het plaatje houvast in de mond te geven en veerkrachtige draden (veren) die tanden en kiezen kunnen verplaatsen, bevestigd. De uitneembare plaatapparatuur wordt niet gedragen tijdens poetsen van tanden & beugel.

 

Vastzittende apparatuur

Deze beugel is waarschijnlijk de meest bekende beugel. Vastzittende apparatuur wordt gebruikt om correcties aan tanden en kiezen uit te voeren. Deze beugel bestaat uit plaatjes, banden en draadbogen. De plaatjes (brackets) zijn slotjes en worden met speciale lijm op de tanden geplakt, zodat geen schade wordt aangericht aan het tandglazuur. Om de kiezen worden meestal banden geplaatst waarop kleine metalen buisjes zitten. Aan de plaatjes worden met behulp van elastiekjes draadbogen bevestigd, waardoor de tanden en kiezen verplaatst worden. De vaste apparatuur wordt dag en nacht gedragen.

 

Retentiebeugels

De officiële naam voor retentiebeugels is retainers. Na de actieve behandelfase volgt altijd de retentiefase. Hierbij worden tanden en kiezen in de bereikte stand vastgehouden aangezien ze anders de neiging hebben weer naar de oude stand terug te keren. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels, namelijk uitneembare en vaste retentiebeugels. Aan het einde van de actieve behandelfase zal bepaald worden welke retentiebeugel het beste is.

 

Keuze van de soort beugel

Tijdens een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar te gebruiken. Een keuze is daarbij meestal niet mogelijk: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden. Net zoals het niet mogelijk is met een auto te vliegen en een vliegtuig niet geschikt is om mee de weg op te gaan: je reisdoel bepaalt welk vervoermiddel het meest geschikt is.