Enjoy life

Orthodontie

Wat is orthodontie?

Volgens het woordenboek is de betekenis van het woord orthodontie: tandheelkunde gericht op de ontwikkeling van een regelmatig gebit. Met kennis van de klassieke talen is het woord orthodontie te herleiden: 'ortho' is het Griekse woord voor recht en 'odontos' is Grieks voor tand.

Het doel van orthodontie (gebitsregulatie) is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er mooi uitziet en goed schoon te houden is. Dat is echter de helft van het verhaal. De officiële naam voor een orthodontist is 'specialist in de dentomaxillaire orthopedie'. Die naam laat zien dat de orthodontie zich niet alleen bezig houdt met het regularen van tanden en kiezen, maar ook met groei en groeimodificatie van de kaken.

Hieronder is in een aantal animaties weergegeven wat zoal met een orthodontische behandeling kan worden bereikt:

Ruimtegebrek

Ruimtegebrek voor de snijtanden. Voor correctie moesten twee kleine kiezen worden verwijderd.

 

Onregelmatige stand

Onregelmatige stand met een grote spleet tussen de bovensnijtanden, waardoor de hoektanden niet goed in de rij kunnen doorbreken.

 

Grote overbeet

Grote overbeet door een terugliggende onderkaak.

 

Omgekeerde overbeet

Omgekeerde beet van een bovensnijtand met een verschuiving van het midden van de tandboog naar links.

Copyright by DR. Demetrios Halazonetis.

 

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die na een zesjarige fulltime studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dentomaxillaire orthopedie (orthodontie). De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren daardoor samen 10 jaar. De orthodontist werkt, nadat hij is ingeschreven in het Specialisten Register, niet meer als tandarts, maar houdt zich alleen nog bezig met orthodontie.

Orthodontiepraktijken verschillen nogal wat van elkaar. Sommige praktijken zijn heel groot en er werken veel mensen. Maar er zijn ook kleine praktijken waar de orthodontist één of twee mederwerkers heeft. In de orthodontiepraktijk worden vooral kinderen behandeld. Daarom hebben veel orthodontiepraktijken een 'open' structuur. Dit geeft de praktijk een rustgevend en vriendelijk karakter en zorgt ervoor dat iedereen ook bij elkaar kan zien dat beugels niet raar zijn en een orthodontische behandeling niet vervelend of pijnlijk is.