Enjoy life

Behandeling

Het eerste consult

Tijdens het eerste bezoek aan de praktijk vindt een vooronderzoek plaats en worden röntgenfoto's gemaakt.

Bij binnenkomst moet u zich melden aan de balie. Een van onze baliemedewerksters zal dan uw persoonlijke gegevens met u doornemen. Vervolgens neemt u plaats in de wachtkamer en wacht u tot u wordt geroepen.

In de behandelstoel zal de orthodontist de stand van de tanden uitvoerig bekijken. Hij laat vervolgens enkele foto's maken, zodat hij ook kan zien hoe de stand van zaken is in de kaak.

Een van de orthodontie assistentes neemt u mee naar de röntgenkamer, waar een OPG wordt gemaakt. OPG is een afkorting voor orthopantomogram. Dit is een röntgenfoto die wordt gebruikt om te beoordelen of alle tanden gewisseld zijn, hoe lang een eventuele wisseling op zich laat wachten en nog het belangrijkste van alles, hoe scheef de tanden daadwerkelijk staan.

Wanneer blijkt dat een behandeling nodig is, worden ook nog een HP foto van de schedel en kleurenfoto's van het gebit gemaakt. Een HP foto is een foto van de hele schedel, hiermee kan de orthodontist via een speciaal computerprogramma allerlei metingen verrichten. Zo kan de orthodontist onder andere bepalen welke beugel u nodig heeft en hoelang u deze ongeveer moet dragen.

Als laatste worden afdrukken gemaakt van uw tanden. Dit wordt gedaan met behulp van speciale lepels. Hierin wordt een speciale pasta gesmeerd die binnen een minuut hard is en waardoor er een mal van uw gebit onstaat. Dit wordt opgestuurd naar een tandheelkundig lab. Dit lab zorgt ervoor dat er een gebitsmodel wordt ontwikkeld.

Het vooronderzoek is nu afgerond. U zult met de orthodontist bespreken of er een verdere behandeling nodig is en zo ja, wanneer u kunt starten. Het kan namelijk zijn dat u pas over een jaar terug moet komen, omdat nog niet alle tanden gewisseld zijn. In dat geval nemen wij op een later tijdstip contact met u op.

 

Planbespreking

Tijden de tweede afspraak worden de foto's en gebitsmodellen besproken, dit is de planbespreking. De orthodontist heeft met behulp van de foto's en modellen een uitvoerige analyse gedaan. Hij heeft nu een behandelplan gemaakt. Dit kan eventueel aan uw wensen worden aangepast. Wanneer u akkoord gaat met de voorgestelde behandeling kunnen we starten.

 

Actieve behandelfase

De stand van tanden en kaken wordt met behulp van (verschillende) beugels gecorrigeerd. Dit kan 6 maanden tot 4 jaar duren, maar de gemiddelde behandeltijd is 2 jaar.

 

Retentiefase

Na bereiken van het behandeldoel wordt de beugel die gebruikt is voor de actieve behandelfase verwijderd. Voor de retentiefase wordt normaal gesproken een retentiebeugel gebruikt om zo de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats te houden. Hiervoor kunnen metalen draadjes achter de tanden worden gelijmd in combinatie met een uitneembare 'retainer'.

 

"In deze praktijk wordt gewerkt met taakdelegatie. Dat betekent dat een deel van de taken van de orthodontist worden overgenomen door de assistenten. De assistenten zijn hiervoor intern - en extern opgeleid en daarna bekwaam en bevoegd verklaard. De assistenten werken altijd in opdracht van de orthodontist,waarbij de orthodontist altijd eindverantwoordelijk blijft voor alle uigevoerde handelingen"

Meestal kan er bij de behandeling één begeleider mee naar binnen.

Vanwege hygiënische redenen laten we de patiënten voor de behandeling de mond spoelen.

 

De orthodontist 

Het orthodontisch consult

Onderzoek en diagnostiek