Enjoy life

Veel gestelde vragen

Wanneer krijg je een beugel?

Een beugel is noodzakelijk wanneer de tanden scheef staan en/of de kaakstand problemen oplevert. De orthodontist bekijkt per patiënt wat er moet gebeuren.

Wanneer moet ik met de behandeling beginnen?

Er is niet echt een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Het is namelijk per persoon verschillend hoe het gebit verandert. Over het algemeen starten kinderen echter rond hun 11e - 12e levensjaar met de bahendeling. Het kan best zijn dat iemand altijd mooie rechte tanden heeft gehad en rond het 40e levensjaar toch naar de orthodontist moet, omdat alle tanden scheef zijn gaan staan.

Hoe lang moet ik de beugel dragen?

Er is niet echt een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Het is namelijk per persoon verschillend hoe het gebit verandert door een beugel. De gemiddelde behandeling duurt rond de 2 jaar, maar er zijn ook een heel aantal uitzonderingen. Soms heeft iemand hierdoor maar een half jaar een beugel, maar soms ook 4 jaar.

Doet een beugel pijn?

In het begin is een beugel zeker even wennen. Vooral gedurende de eerste dagen kan het pijnlijk zijn, maar na een paar dagen is dit meestal weg. Ook na het bijstellen van de beugel kan er wat druk op de tanden staan, waardoor ze gevoeliger zijn dan normaal.

Wat kost een beugel?

Wij hebben net als alle andere orthodontisten in Nederland een maximum tarief dat is vastgesteld door de NZa. Dit is afhankelijk van het soort apparatuur, maar gemiddeld genomen moet u rekening houden met zo'n €2000 - €2800 voor de gehele behandeling.

Kan ik alles eten en drinken als ik een beugel draag?

In principe is het mogelijk alles te eten en te drinken, maar wij raden sterk af dit te doen. Het is beter zo min mogelijk te snoepen en koolzuurhoudende frisdranken te drinken. Dit is namelijk heel slecht voor het gebit en met de beugel kunnen vrij snel gaatjes onstaan, vooral wanneer niet goed gepoetst wordt. De beste oplossing is om alle snoep voor de hele dag in een keer te eten en daarna meteen grondig te poetsen. Ook is het beter om hard eten te vermijden, aangezien hierdoor de plaatjes van de beugel sneller stuk kunnen gaan.

Moet ik nog naar de tandarts als ik een beugel draag?

Ja. Een halfjaarlijkse controle bij de tandarts is noodzakelijk, ook wanneer u bij ons in behandeling bent. Wij kijken vooral naar de stand van de tanden en doen aanpassingen aan de beugel. Mochten wij een gaatje ontdekken dan zullen wij u zeker doorsturen, maar de tandarts ziet zulke dingen eerder en is hierin gespecialiseerd.

Kun je gewoon je tanden poetsen?

Ja. Het is zelfs belangrijk dat er extra veel aandacht besteed wordt aan het poetsen. Bij sommige beugels is het wel moeilijker om dat goed te doen. Daarvoor zijn speciale tandenborstels gemaakt. Hierover worden handige tips gegeven bij het plaatsen van de beugel.