Enjoy life

Bijsluiter

Net als bij zoveel andere dingen in het leven, zijn ook risico's verbonden aan een orthodontische behandeling. Dit zijn problemen die incidenteel worden ondervonden. Hieronder kunt u een aantal van deze risico's vinden.

Kleine ongemakken

Wanneer uw beugel geplaatst is, kunt u de eerste paar dagen wat hinder ondervinden. Dit kan variëren van druk op de tanden tot kleine blaren in de mond. Normaal gesproken verdwijnt dit binnen een aantal dagen.

Ontkalkingsvlekjes en gaatjes

Wanneer u een beugel heeft is een goede mondverzorging van uiterst belang. Goed poetsen is belangrijk aangezien anders het risico bestaat op gaatjes. De gaatjes worden niet door de beugel veroorzaakt, maar door slecht poetsen. Etensresten hopen zich op achter de draad en om de plaatjes. Wanneer niet goed wordt gepoetst, blijven deze zitten en gaan bacteriën het glazuur aantasten.

Niet bereiken van het behandeldoel

U kunt veel verwachten van een orthodontist, maar ieder gebit heeft zijn beperkingen. Uw gebit staat wel recht na een behandeling, maar als uw tanden geen perfecte vorm hebben, zult u geen 'Hollywood' gebit kunnen verwachten. U moet dan uw verwachtingen een beetje afzwakken.

Recidief

Recidief betekent het terugkeren van. In de tandheelkunde wordt hiermee bedoeld dat de tanden terug willen naar hun uitgangspositie. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden na de behandeling retentiebeugels geplaatst. Het advies is dan ook om deze na de behandeling te blijven dragen. In sommige gevallen is het echter zo dat men een afwijking heeft in het kaakbot of tandvlees, waardoor uw tanden gevoelig zijn voor recidief.

Wortelresorptie

Door het dragen van een beugel worden uw tanden beetje bij beetje verplaatst. Dit heeft als gevolg dat de wortels van de tanden een beetje afslijten en ietwat stomper worden. Dit blijft meestal beperkt bij 1 tot 3 mm. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor resorptie, meestal wordt dat aan het begin van de behandeling duidelijk. Wat we dan doen wordt uitvoerig met u besproken.

Allergieën

Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor materialen die wij tijdens uw behandeling gebruiken. Dat kan variëren van metaalallergieën tot latexallergieën. Wanner u weet dat u hier last van heeft, meldt dit even aan ons, dan houden wij hier rekening mee. Mocht u niet bekend zijn met het fenomeen, maar krijgt u wel uitslag, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.